Door: Jacob Ereste
Onafhankelijke Journalist
Het overpeinzen van de Isra Mi’raj die plaatsvond op 27 Rajab 621 na Christus – 1404 jaar geleden – zoals vermeld in de Koran in Soera Al-Isra, vers 1, is werkelijk verbazingwekkend en bewijst het immense bereik van de spirituele dimensie van de mens. Dit gaat veel verder dan intellectuele capaciteiten, die vaak leiden tot arrogantie en hoogmoed.
Het verhaal van Isra Mi’raj kan worden begrepen als zowel een fysieke als een spirituele reis van de profeet Mohammed naar de zevende hemel, waar hij God ontmoette. Onderweg ontmoette hij ook andere profeten:
In de eerste hemel: Profeet Adam.
In de tweede hemel: Profeet Yahya en Profeet Isa.
In de derde hemel: Profeet Yusuf.
In de vierde hemel: Profeet Idris.
In de vijfde hemel: Profeet Harun.
In de zesde hemel: Profeet Musa, die huilde omdat de volgelingen van Profeet Mohammed in groteren getale het paradijs zouden binnengaan dan die van hem.
In de zevende hemel: Profeet Ibrahim.
Deze symboliek geeft aan dat alle profeten een plaats hebben bij Allah SWT, en dat hun volgelingen die hun leer en leiding opvolgen, dit zullen ervaren in het hiernamaals.
Bij Sidratul Muntaha bad de profeet en ontving hij de opdracht voor het dagelijkse verplichte gebed, oorspronkelijk 50 keer per dag. Tijdens zijn terugreis ontmoette hij Profeet Musa, die suggereerde om deze opdracht te verlichten. Uiteindelijk werd dit aantal gereduceerd tot 5 dagelijkse gebeden, die we vandaag de dag kennen.
De Isra Mi’raj is een eer en een bijzondere gebeurtenis die Allah aan de Profeet en zijn ummah heeft geschonken. De fysieke reis van Masjid al-Haram in Mekka naar Masjid al-Aqsa in Palestina, een afstand van meer dan 1.500 kilometer, en vervolgens naar Sidratul Muntaha in één nacht, is een bewijs van de grootsheid van deze spirituele reis.
Op 27 januari 2025, 1404 jaar na dit historische moment, blijven moslims wereldwijd dit belangrijke evenement herdenken, overdenken en dankbaar vieren als een bron van inspiratie en geloof.
Banten, 27 januari 2025